خانهمقاله فرآیند تولید پارچه- قسمت دوم

فرآیند تولید پارچه- قسمت دوم

13 اکتبر 2022
0 86
فرآیند تولید پارچه- قسمت دوم

در قسمت قبلی این نوشته درباره مقدمات و نحوه تهیه نخ و الیاف در فرآیند تولید پارچه صحبت کردیم. در ادامه می‌خواهیم به نحوه تبدیل الیاف و نخ به پارچه بپردازیم.

بافت پارچه

پس از مرحله آهارزنی نوبت به تولید پارچه می‌رسد. در این مرحله دو دسته از نخ‌ها با هم بافته شده و پارچه تولید می‌شود. پارچه از ترکیب رشته های نخ در زوایای مختلف تولید می‌شود که این زوایا متفاوت هستند. به عبارتی پارچه‌ها در اثر برخورد و تداخل نخ‌های تار و پود با یکدیگر تولید می‌شوند. رشته‌های طولی را تار و رشته‌های عرضی را نیز پود می‌گویند. برای بافت پارچه از دستگاه بافندگی استفاده می‌شود. نوع بافت پارچه در دستگاه بافندگی بسیار مهم است و یک جز بسیار مهم در تشکیل پارچه بافته شده است چرا که ظاهر پارچه در دستگاه بافندگی تغییر می‌کند. روش‌هایی که برای بافت پارچه در دستگاه بافندگی وجود دارد عبارت اند از:

تولید پارچه به روش بافت تار و پودی

این روش متداول‌ترین و مرسوم‌ترین روش بافت پارچه است. در این روش بافت دو رشته نخ از دو جهت به هم تنیده می‌شوند و طول و عرض پارچه را تشکیل می‌دهند. معمولا پارچه‌هایی که باید ثبات ابعادی و استحکام ساختاری داشته باشند با این روش ساخته می‌شوند. پارچه‌های ساتن، تترون، فاستونی و انواع پارچه‌های لباسی از قبیل مانتویی سیلیکات، پیراهنی چهارخانه، پارچه های شلواری سبک و سنگین و … با این روش تولید می‌شوند.

تولید پارچه به روش بافت حلقوی

بافت حلقوی را با نام‌های گره‌ای و کشباف نیز می‌شناسند. در این نوع از بافت پارچه با خمیده کردن یک بخش از نخ، حلقه‌ای تولید می‌کنند و بقیه نخ‌ها با  اتصال به آن یک بافت حلقوی را تشکیل می‌دهند. یعنی نخ از حلقه های متوالی تشکیل شده که هر حلقه از طرف دیگر خود، با حلقه‌ای دیگر کشیده شده و خاصیت کشسانی برای پارچه به وجود می‌آورند. بنابراین در این نوع بافت پارچه با الگوی خطی روبرو نیستیم. پارچه‌های کشبافت با این روش تولید شده و خاصیت کشسانی این پارچه ها می‌تواند تنها در یک جهت یا در هر دو جهت باشد.

تولید پارچه به پارچه های بدون بافت

در این پارچه‌ها خبری از تار و پود و بافت حلقوی و حتی خبری از نخ نیست، بلکه مستقیما از الیاف تولید شده و الیاف در این نوع پارچه ها به صورت مکانیکی یا شیمیایی به هم متصل می‌­گردند. قدیمی‌ترین و معروف‌ترین الیاف محصول بی بافت نمد است که از الیاف پشم تهیه می‌شود.

پرزسوزی

بعد از بافت پارچه یک سری الیاف از بافت پارچه بیرون می‌زنند که بایستی با سوزاندن آنها یک سطح یکنواخت ایجاد شود. برای این منظور الیاف یا نخ با عبور از روی شعله گاز و یا صفحات مسی گرم شده یکدست و یکنواخت می‌شود. برای جلوگیری از سوزاندن نخ یا پارچه این عمل باید با سرعتی مناسب انجام شود.

آهار گیری

اهار ماده ای شیمیایی غلیظی است که خاصیت چسبندگی داشته و برای افزایش مقاومت نخ به آن اضافه می‌شود. آهارزنی باعث سفتی و سختی پارچه شده و نیز از قابلیت جذب آب و نفوذ رنگ به داخل الیاف کم می‌کنند. بنابراین باید آهار اضافه بر روی پارچه ار بین برود و این کار  با شستن پارچه با اسید رقیق شده یا با استفاده از آنزیم انجام می‌شود.

تمیز کردن / سفید کردن

در این مرحله الیاف مورد استفاده با استفاده از مواد شیمیایی مختلف شسته و تمام ناخالصی‌های آن از بین می‌رود.

مرسریزه کردن

مرسیزه کردن برای افزایش مقاومت و درخشش پارچه انجام می‌شود که به وسیله مواد قلیایی خاص قابل انجام است. مرسریزه کردن باعث جمع شدگی، افزایش مقاومت و کشش، ارتقای قدرت جذب آب، زیاد شدن قدرت جذب رنگ‌ها و … می‌شود.

رنگرزی پارچه

رنگرزی پارچه در فرآیند تولید پارچه در هر مرحله‌ای می‌تواند انجام شود. اگر این فرآیند در ابتدا انجام شود رنگ‌ها کیفیت خود را حفظ می‌کنند و دیرتر رنگ خود را از دست می‌دهند.

عملیات تکمیلی

عملیات تکمیلی به تکنیک‌هایی گفته می‌شود که روی پارچه بافته شده اعمال می‌شود تا برخی ویژگی‌های خاص مانند ضد چین و چروک، پارچه ضد لکه و یا اضافه کردن پوشش ضد آب را به آن ببخشد. همچنین ممکن است برای افزایش خصوصیات کلی پارچه مانند افزایش استحکام، بهبود درخشش و زیبایی و… مواد شیمیایی خاصی به آن  افزوده شود.

تولید ماشین آلات نساجی در ایران توسط شرکت ارساء پویندگان صنعت تبریز

همان طور که می‌دانید صنعت نساجی صنعتی بزرگ و مهم است که نقش فوق‌العاده‌ای در کیفیت زندگی امروزی بشر دارد. به همین دلیل کارشناسان طراحی همیشه به دنبال بهترین و خاص‌ترین ایده‌ها برای طراحی ماشین آلات نساجی بوده‌اند. از این رو شرکت ارساء پویندگان صنعت تبریز توانسته است با راه‌اندازی یکی از معتبرترین کارخانجات نساجی در ایران وارد عرصه ساخت ماشین‌آلات سبک و نیمه سنگین نساجی گردد. این شرکت با تولیدکنندگان مطرح جهان اقدام به ساخت این دستگاه‌ها نموده و توانسته است خود را از جمله شرکت‌های رقیب برندهای ترک بداند. خوشبختانه دستگاه‌هایی که توسط شرکت ارساء پویندگان صنعت تبریز تولید می‌شوند از لحاظ کیفیت، حتی بهتر از دستگاه‌های خارجی و وارداتی می‌باشند. در صورتی‌ که قصد خرید دستگاه‌های صنعت نساجی با بهترین کیفیت و مناسب‌ترین قیمت را دارید می‌توانید از مجموعه ارساء پویندگان صنعت تبریز خریداری نمایید.

امتیاز دهی post

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.